top of page

De mooiste routes door Zuid-Noorwegen

Bijgewerkt op: 17 jan.

Noorwegen, een bestemming die al zo lang op ons alongtheroad-lijstje stond en die we in de nazomer van 2022 eindelijk samen bezochten. Het bleek het ideale land voor een mooie roadtrip dankzij de prachtige wegen. Wij sommen de mooiste routes van Zuid-Noorwegen voor jullie op in deze blogpost. Geniet van de meest adembenemende uitzichten en laat de Noorse schapen het tempo bepalen.


Wil je zelf eens een roadtrip maken met een kampeerbusje? Huur eens een camper van particulieren via Yescapa!
Drone shot van de aurlansfjellet
Aurlandsfjellet scenic route

Viraksvegen

Aangekomen in Kristiansand, rijden de meeste toeristen meteen door naar Stavanger. Wil je meteen al een voorproefje van wat het mooie Noorwegen allemaal te bieden heeft? Neem dan de onverharde weg “Viraksvegen”, een onbekende route die zeker de moeite waard is. Deze weg is een zijweg van de E39 en loopt langs het Sirdalsvatnet. Je flirt de hele tijd met uitzichten over het meer, de bergen en oneindig veel watervallen.


Røldalsfjellet

De Røldalsfjellet is één van de mooiste oude kronkelige wegen van Noorwegen. Een waarschuwingsbord aan het begin van de weg, waarschuwt voertuigen die breder zijn dan twee meter. Cois’ke kon de weg nog net trotseren en maar goed ook, want wat was het de omweg waard! Spectaculaire uitzichten, mooie watervallen én voldoende kampeerplekken. What’s not to like? Maareuh, wees voorbereid op achteruit rijden in deze smalle bergpas!Dimmelsvik - Blådalsvatnet

De route van Dimmelsvik naar Blådalsvatnet is een stevige bergpas. Als je dat niet afschrikt is het écht genieten. Het ene prachtige uitzicht na het andere verschijnt door de camperramen. Rij zeker ook tot het einde. De route is vrij stijl, maar je wordt beloond met zicht op een zijarm van de Folgefonna gletsjer. De weg eindigt namelijk op een (te) kleine parking. Vanaf hier kan je ook rond het meer wandelen. Vergeet je wandelschoenen niet, want er is niet echt een pad.


Aurlandsfjellet

De Aurlandsfjellet is één van de 18 scenic roads, en terecht! Wij vonden hem zo mooi, dat we hem twee keer reden én ook beslisten om langs de kant van de weg te kamperen. Dat is meestal niet onze eerste keuze, maar deze weg is zo adembenemend dat kamperen langs de weg plots een zegen wordt.

Tip: Aan het uiteinde van de weg zit ook nog een prachtige waterval verborgen, namelijk de Vardahaugselvi waterval. We vonden geen toeristenwinkeltjes hier. Enkel wij, de natuur en de kracht van het water, zo hebben we het graag!Gamle Strynefjellsvegen

Deze oude weg is een prachtig alternatief voor de nieuwe hoofdweg langs de Strynefjellet. De weg werd met de hand gemaakt eind 19de eeuw en ademt geschiedenis. Het was vroeger de enige verbinding tussen West- en Oost-Noorwegen. Je rijdt 27km op een smalle onverharde weg en wordt begeleidt door grote stenen als vangrail. Opgelet: de weg is niet ideaal voor grote campers.

Tip: zelfs in de zomer kan je hier, met een beetje geluk, nog door de sneeuw rijden.Jotunheimvegen & Leirdalsvegen

Deze tolwegen in de regio van Nationaal park Jotunheimen kunnen niet in het lijstje ontbreken. Tolwegen in Noorwegen bieden vaak de ideale kampeerplekjes “into the wild” waar je perfect een aantal dagen kan doorbrengen en enkele prachtige wandelingen kan maken.


Jotunheimvegen & Leirdalsvegen

Jotunheimvegen & Leirdalsvegen

Wil je zelf deze roadtrip maken met een kampeerbusje? Huur eens een camper van particulieren via Yescapa!

*Deze blog bevat affiliate links. Deze kosten jou niets extra, maar helpen ons vooruit om deze gratis blog voor jullie te kunnen blijven maken.

0 opmerkingen

Comments


bottom of page