top of page

De 7 mooiste stadjes in Puglia

Bijgewerkt op: 21 jul. 2023

Puglia is een regio in Zuid-Italië en wint de laatste jaren aan bekendheid bij toeristen. De regio is gekend om zijn authentieke dorpjes en mooie stranden en stond al even op ons lijstje. De regio vraagt namelijk om een roadtrip, en dat is nu net hoe wij het liefst reizen... De volgende zes dorpjes mag je zeker niet voorbij rijden tijdens je rondreis in de hak van de Italiaanse laars!


Otranto

Dit dorpje, gelegen aan de oostkust van Puglia, heeft het allemaal: Pittoreske straatjes, lekker eten, een kasteel, een haventje en goed bewaard cultureel erfgoed. Het stadje is gekend voor zijn kathedraal, maar wij waren toch net iets meer gecharmeerd door de fresco’s in de Chiesetta di San Pietro. Al moet je Otranto volgens ons toch vooral bezoeken omdat er zo een gezellige sfeer heerst. Het mooie ‘centro historico’ is ‘s avonds verlicht, wat het de perfecte plek maakt voor een (avond)wandeling met dinner op één van de terrassen van de restaurantjes. Volop genieten is de boodschap!


Ostuni

Ostuni was het favoriete witte stadje van Ellen. We hebben er dan ook echt de tijd voor genomen om de kleine straatjes te verkennen. De nonchalant neergezette potplanten, de witte gevels met sierlijke krulletjes, de gezellige terrasjes en het sporadische gezelschap van de plaatselijke bewoners (lees: nieuwsgierige katjes) maken je instant goedgezind. Het is ook de plek waar je dé instagram-hotspot van Puglia kan terugvinden, namelijk de blauw-groene deur die bewaakt wordt door enkele vrolijke cactussen. Onze tip? Koop een crèmeke in één van de lekkere crèmeries in Ostuni, wandel zonder plan en laat je verrassen door de fotogenieke plekjes die verborgen zitten achter elke hoek!


Loccorotondo

Je hoort ons al komen, Loccorotondo is… een wit dorpje met charmante straatjes waar je gewoon even moet stoppen. Er heerst een rustige ontspannen sfeer en de inwoners zijn er enorm vriendelijk. Wij hadden de indruk dat het er wat minder toeristisch was, waardoor je op sommige momenten echt het gevoel hebt dat je alleen op ‘ontdekkingstocht’ bent. Het is niet zo groot, maar er zijn enkele restaurantjes waar je lekker en goedkoop kan eten.


Monopoli

Wat Monopoli zo speciaal maakt, is het pittoreske haventje waar blauw-rode vissersbootjes vrolijk dobberen bij een ondergaande zon. Met wat geluk tonen de plaatselijke vissers je trots hun vangst terwijl ze deze aan de locals verkopen. Je kan dan ook nergens versere vis eten dan hier! Een must-visit in Puglia.Matera

Deze stad ligt net buiten de regio, maar kan je gewoon niet voorbijrijden wanneer je op rondtrip bent in Puglia. Het is een unieke plek aangezien ze haar oorsprong vindt in de prehistorie, wanneer de mens woningen in de rotsen uithouwde. Dit gedeelte van Matera noemt men de Sassi, maar daarnaast heb je ook nog het moderne deel van de stad, waar je een prachtig zicht hebt op de rotsen. Het is dus aan te raden om beide delen van Matera te bezoeken, zodat je van de twee heel verschillende landschappen kan genieten.
Alberobello

Alberobello staat in dit lijstje omdat het het meest bekende trulli-stadje is. Een trulli is een rond wit traditioneel huisje dat de streek echt typeert. Op de daken zijn soms symbolen geschilderd die het kwaad buiten moeten houden. Tijdens onze roadtrip door Puglia hebben we zelfs in een trulli overnacht, een leuke ervaring die we alleen maar kunnen aanbevelen. Hoewel wij kozen voor een trulli op het platteland, wouden we toch de vrolijke witte huisjes van Alberobello eens in het echt zien. Ze zijn opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco en dat is zeker terecht. Deze erkenning zorgt er natuurlijk voor dat Alberobello énorm populair is bij toeristen, waardoor je er zeker niet alleen bent. Als je daar niet van houdt, kan je maar beter vroeg genoeg of meer in de avond gaan en het drukste moment van de dag vermijden.


Lecce

De Barok-stad Lecce is de hoofdstad van Puglia. Wat meteen opvalt wanneer je door Lecce wandelt, is dat deze stad geschiedenis ademt. Het goed bewaarde Romeinse amfitheater in het midden van de stad is daar het mooiste voorbeeld van. Daarnaast zijn het bouwwerken in Barok-stijl, zoals het Paleis der Celestijnen, die de aandacht vragen én verdienen. In Lecce namen we voornamelijk ‘mental pictures’. Ik zou kunnen zeggen dat het er te mooi is om op foto te vatten, maar de waarheid is dat onze camerabatterij het hier begeven heeft. Jullie zullen ons dus op ons woord moeten geloven, als we zeggen dat Lecce het bezoeken waard is!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page