top of page

Vanlife Portugal: onze ultieme tips

Bijgewerkt op: 17 jan.

We droomden al een tijdje van een roadtrip door Portugal met onze camper. Het warme weer, de prachtige stranden en de lekkere wijn waren maar enkele van de vele redenen om het land door te reizen. Wat ons tegenhield? De vele waarschuwingen over hoe streng men er is voor wildkampeerders! In september 2021 waren we toch niet te houden, en trokken we met Cois’ke richting Portugal. In deze blogpost delen we hoe je toch op de mooiste plekken kan slapen in dit prachtige land!

Wil je zelf eens een roadtrip maken met een kampeerbusje? Huur eens een camper van particulieren via Yescapa!

camper in portugal

Verschil per regio

Wat ons vooral opviel tijdens het zoeken van slaapplekken in Portugal is het verschil per regio. In de meer toeristischere gebieden, zoals aan de kust en de Douro-vallei, is wildkamperen moeilijker. De plekken zijn schaarser, en ook de plaatselijke bevolking lijkt al die campers minder aangenaam te vinden. Dit merkten we vooral in de Algarve, de drukst bezochte regio in Portugal. Hier werden we ook vaak door mede-camperaars gewaarschuwd om tegen een boete aan te lopen. Wij trokken dus al snel terug het binnenland in. Hier konden we in de vele natuurparken makkelijk een idyllische plaats uitkiezen die we meestal zelfs helemaal voor ons alleen hadden. Wij sliepen bijvoorbeeld twee nachten bovenop een berg in natuurpark Serra da Estrela, de mooiste plek waar tot nu toe overnacht hebben.


Kamperen in serra da estrela

Get to know the locals

We zeggen het misschien vaker, maar in Portugal is contact leggen met de lokale bevolking echt dé gouden tip. Dit vooral als je toch in meer toeristische regio’s wil verblijven, of als wildkamperen toch nog een te grote uitdaging is. In de Douro-regio raakten we op het terras van een lokale pasteleria in Tabuaço aan de praat met Mario, een Portugees die ons maar wat graag tips meegaf over zijn streek. Hij bracht ons bij het wijndomein van Quinta de Padrela. Zij bieden hun parking en faciliteiten gratis aan voor campers en organiseren elke dag een rondleiding op hun domein mét proeverij. We kochten in ruil voor hun gastvrijheid wat van hun lekkere wijnen en kazen, waardoor we voor de rest van onze trip nog konden nagenieten van ons verblijf in de Douro-vallei.


Portugal Easy Camp

Vind je dat socializen met de lokale bevolking toch wat moeilijk? Om lokale bedrijven en toeristen terug dichter bij elkaar te brengen werd het platform ‘Portugal Easy Camp’ opgericht. Hierop bieden locals een kampeerplek aan in ruil voor de aankoop van enkele streekproducten. Wij overnachtten via dit platform in de buurt van Comporta bij Brejinho Da Costa. Ook hier werden we warm onthaald, kregen we een uitgebreide rondleiding voor ons twee en konden onze voorraad verder aanvullen met hun wijn, gin en porto. Cois’ke de camper, plaatsten we tussen de wijnranken. We genoten nog van een prachtige zonsondergang en een wandelingetje op het domein.


kamperen tussen wijngaarden

Alles op een rijtje

Officieel mag je niet vrij staan met de camper in Portugal. Maar laat je niet afschrikken door de vele negatieve verhalen die de laatste tijd de ronde doen. Portugal bezoeken met je camper is zeker aan te raden! Er zijn tal van mogelijkheden en dus voor elk wat wils. Bijna elk stadje of dorp heeft officiële ‘camperstaanplaatsen’. Dit zijn vaak niet de meest idyllische maar je mag er wel (meestal gratis) staan. Apps zoals park4night en Portugal easycamp sturen je naar fantastische plekjes, zowel camperstaanplaatsen of plekjes in de natuur. Lees op deze apps altijd goed de reviews van je medecamperaars, dan kom je al een heel eind. Er zijn natuurlijk ook heel wat campings in Portugal waar je welkom bent met tent, caravan of camper tegen betaling. En ten slotte, praat en vraag tips aan de Portugezen! In een lokaal winkeltje, café, een boer,… wijzen ze jou naar de hoogtepunten van hun land!


kamperen tussen paarden

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page