top of page

Comporta, de nieuwe hotspot van Portugal?

Bijgewerkt op: 20 jul. 2023


Tijdens onze roadtrip door Portugal, bezochten we ‘Comporta’. Dit stadje werd getipt door vrienden, en na wat opzoekingswerk wilden we er al helemaal heen. Comporta wordt op meerdere plaatsen omschreven als dé nieuwe hotspot van Portugal en soms zelfs als het nieuwe Ibiza. Logisch dus dat Madonna en Christian Louboutin er zo graag komen… Dat moesten we toch even uitzoeken voor jullie. Lees hieronder wat wij van deze zogenoemde hotspot vonden!


Nuttige info Alongtheroad

Land: Portugal

Regio: Alentejo

Ligging: +/- 1u15 van Lissabon

De regio

Comporta wordt vaak als een regio omschreven, maar eigenlijk is het de naam van een klein stadje binnen Alentejo, een regio waarop wij tijdens onze trip door Portugal verliefd werden. Deze regio staat bekend om haar uitgestrekte landschappen bezaaid met kurkeikbossen en wijn- en olijfgaarden met grazend vee ertussenin. Wanneer je richting Comporta rijdt, worden de kurkeiken langzaam maar zeker vergezeld van uitgestrekte rijstvelden en spot je plots veel talrijker ooievaars en andere vogelsoorten om je heen. Langs de kustlijn van regio Alentejo, kan je mooie uitgestrekte zandstranden vinden, en ook dat is in de buurt van Comporta niet anders.

De hotspot

Comporta wordt gehyped met termen als ‘dé hotspot van Portugal’ en ‘het nieuwe Ibiza’. Dat laatste slaat dan voornamelijk op de bohemian sfeer en de idyllische stranden, want een feestlocatie is het allesbehalve. De plek ademt authenticiteit en straalt rust uit, maar we begrijpen wel wat ermee bedoeld wordt. Wanneer je het centrum van Comporta binnenwandelt, zie je overal hippe bars en restaurantjes afgewisseld met winkels die de meest bohemian interieurspullen en strandkleren verkopen. Disclaimer: de prijs is er dan ook naar. Nergens in Portugal betaalden we zoveel voor een koffie met een pastel de nata. Wanneer je wat meer buiten het centrum gaat, voel je stilaan de échte authenticiteit wederkeren. Onze tip: Bezoek er de unieke vissershaven in Carrasqueira, wandel door de rijstvelden, geniet van de uitgestrekte stranden en koop fruit en groenten langs de straat terwijl je een praatje maakt met de locals. Geloof ons, je zal het je niet beklagen!

De locals

Wanneer we de plaatselijke bevolking vragen naar het nieuwe imago van hun geliefde regio, zijn ze lang niet allemaal positief over de komst van ‘die rijke toeristen’. Sommige delen van ‘hun’ stranden werden privé eigendom, waardoor hen de toegang ontzegd werd. Andere delen worden dan weer veel drukker. De prijzen swingen de pan uit, waardoor zij zich een etentje in het centrum of op het strand niet meer kunnen veroorloven en hun gekende landschappen worden verstoord door plannen om vakantievilla’s en appartementen te bouwen. Als we de locals mogen geloven heeft de titel ‘hotspot’ dus ook een keerzijde.

Het verdict

Wij vonden het leuk om eens door het centrum van Comporta te wandelen, maar vonden het zeker geen must. Veel leuker is om het landschap errond te verkennen. Carrasqueira, het mooie strand Praia Galé-Fontainhas, en een bezoek aan een plaatselijke wijn- of rijstboer mogen daarbij niet ontbreken. Steun ook de kleine lokale handelaars door je inkopen bij hen te doen en laat je zo verrassen door de échte charme van Comporta en regio Alentejo.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page