top of page

De 5 charmantste dorpjes in de Provence

Bijgewerkt op: 21 jul. 2023

In 2020 trokken we met Cois’ke, onze DIY campervan, door de charmantste dorpjes in het zuidoosten van Frankrijk. Deze regio, beter bekend onder de naam ‘Provence’, biedt een aangename afwisseling tussen mooie stukjes natuur en schattige, pittoreske dorpjes. Wij geven jullie hieronder graag onze aanraders mee!


Èze

Dit middeleeuws dorpje roept het ultieme vakantiegevoel op. De kleine winkeltjes en restaurants liggen verscholen in smalle straten met veel trappen. Vooral de mooie klimplanten en bloemen die de historische gevels bekleden maken het dorpje uitermate fotogeniek. Het is gelegen op een heuvel waardoor het ook een mooi uitzicht geeft over de zee. Het dorpje is toeristisch, dus je zal er zeker niet alleen zijn. We kochten er dan ook één van de duurste ijsjes die we ooit aten, maar de sfeer die er heerste, maakte dat helemaal goed!


Trigance

Onze eerste slaapplek in de Provence, keek uit op ‘Trigance’. Dit dorpje met slechts 150 inwoners stond nergens beschreven in onze reisgidsen, maar toen we er de volgende dag een brood gingen kopen, beslisten we om het toch te verkennen. Het bleek zoveel charme te hebben, dat het ons hart veroverde op slechts een voormiddag tijd. Het barmeisje in het plaatselijke en enige café, was druk in de weer om de locals te voorzien van koffie en ontbijt op het dorpsplein onder de oude plataan. We werden er als enige toeristen aangenaam onthaald en terwijl we van onze espresso nipten, werden de versgebakken stokbroden voorbij gereden door de vriendelijke bakkersvrouw. Het is een plaats waar jong en oud elkaar ontmoeten in een warme sfeer. Franser en pittoresker dan Trigance wordt het niet. Als je in de buurt bent, zorg dan zeker dat je de tijd neemt om dit leuke tafereel te aanschouwen! Van hieruit reden wij door naar Gorges du Verdon, de populaire en adembenemende kloof van de Provence.

Tip: ben je met de camper op de baan? Je kan bij de bakker of in het gemeentehuis jetons kopen om je water en/of batterij bij te vullen!


Villars

Wat verder naar het binnenland ligt Villars, een dorp gelegen op een kleine heuvel in de Vaucluse. Het is een typisch dorpje in de Provence met gekleurde huizen met blauwe luiken. Het dorpsplein kent een gezellige sfeer met enkele leuke bars waar je op het terras iets kan eten of drinken. Wij ploften neer op het terras van "‘Bar des amis’, voor de lunch van de dag, een aanrader!


Tip: Voor wie fan is van op en top Vlaamse televisie, kan het dorpsplein bekend voorkomen. We weten namelijk uit goede bron dat de ontknoping van de eerste film van F.C. de Kampioenen hier gedraaid werd! ;-)


Roussilion

Roussilion heeft zijn naam niet gestolen, vrijwel alle gebouwen in het dorp zijn rood, roze of oranje gekleurd. Dit is te verklaren door de nabijheid van okermijnen, die je trouwens nog steeds kan bezoeken. Ondanks de populariteit van zowel een bezoek aan het dorp als een wandeling in de okergroeven zouden we het zeker aanraden. De kleur maakt het extra zonnig, waardoor je je even in het Midden-Oosten waant!


Gordes

Wanneer je naar Gordes rijdt, stop je sowieso op voorhand om een foto te maken langs de kant van de weg. Het dorpje ligt namelijk op een vooruitspringende rots! Parkeer je auto op de parking net buiten het dorp en verken Gordes te voet. Laat je verrassen door de karaktervolle gebouwen en de mooie winkeltjes waar je unieke souvenirs kan kopen alvorens je de mooie Provence-streek verlaat.


Tip: wij zochten de schaduw van het mooie terras van ‘le Teston’ op, waar we het lekkerste ijsje van onze roadtrip door de Provence aten!0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page