Kamperen met baby: alle musthaves voor onderweg
Bijgewerkt op: 17 aug.
Reizen met een baby'tje in de camper kan in het begin wat spannend aanvoelen. Je wil dat kleintje natuurlijk alle comfort van thuis geven en hoopt dat alles vlot mag verlopen. Wij trokken met een 2 maand-oude baby naar Noorwegen met de camper en hoewel de helft van onze omgeving ons gek verklaarde, bleek het de ideale manier van reizen met een kleintje. Hoewel kamperen met een baby'tje dus perfect kan, is het goed om toch wat extra spullen mee te nemen. Wij linken hieronder onze favoriete producten voor een camperreisje met baby.
Tip: Vergeet niet om je spullen te labelen. Wij maakten deze labels met ons telefoonnummer (vergeet de juiste landnummer niet!), en dat heeft ons al meerdere keren geholpen wanneer we ergens iets vergeten waren.
Een frisse baby
Dit flexibele plooibadje gaat overal met ons mee. Het is licht en neemt niet veel plaats in in de camper. We geven Florence hier een badje in in de campingdouche maar gebruiken het ook als zwembadje om haar te laten afkoelen bij warm weer. Vanaf het moment dat ze wat ouder was, kochten we de XL-variant, die tot op de dag van vandaag nog steeds dienst doet.
Ben je op zoek naar en meer budget-proof variant? We hebben ook dit badje van Puck uitgetest, waar we ook heel tevreden van waren. Het is zelfs iets steviger dan de Stokke-badjes maar neemt wel wat meer plek in.
2. Een frisse camper
Een luieremmer is misschien niet meteen het item dat je in deze lijst zou verwachten, maar is volgens ons onmisbaar als je houdt van de natuur. Op de camping heb je meestal wel een vuilbak ter beschikking, maar onderweg of bij het wildkamperen is dat niet altijd het geval. Om nare geurtjes in de camper te beperken is een luieremmer daarom een echte lifesaver! (Thank us later ;-)) Â Wij maakten trouwens gewoon een plekje vrij om onze luieremmer van thuis mee te nemen. Wij zijn grote fan van de diaperchamp, omdat je hier geen navulcassettes voor nodig hebt en dus geen onnodig veelvuldige plastic verbruikt. & ook wanneer je wasbare luiers gebruikt kan je deze hierin geurvrij opbergen tot je bij een wasserij bent.
3. Dutjes benutten
Reizen met een baby betekent voor ons ook om ritten af te stemmen op dutjes-tijden. Wanneer Florence slaapt, rijden we vaak een stukje door naar een volgende plek. Ook in de heen- en terug-rit proberen we in de avonden (of soms nachten) de meeste km’s te maken zodat zij zo weinig mogelijk last ondervindt van die lange autoritten. Een aangepaste slaapzak voor de autostoel of maxi-cosi is daarom heel handig. Zo hoeft Florence haar routine niet te veranderen en kunnen we haar makkelijk al slapend naar haar bedje verplaatsen wanneer we geparkeerd zijn voor de nacht. Volgens Ellen is dit trouwens dé ultieme mom-hack alongtheroad!
Â
4. Veilige hekjes
Wil je je kindje in de camper een veilige plek geven om te spelen? Overweeg dan een speciaal traphekje voor de deuropening van je camper. Ook een opvouwbaar bedhekje kan dienstdoen voor kleinere baby’s. Toen Florence begon te kruipen op één van onze reizen hebben we onderweg nog een hekje gekocht, zodat ze veilig kon spelen op ons bed, terwijl wij bijvoorbeeld aan het koken waren. Handig dus om dat van tevoren al even te bekijken en het ideale exemplaar uit te zoeken.
5. Buiten spelen
Naast een veilige plek in de camper, is het ook handig om je kindje buiten een eigen speelplekje te geven. Een picknickdeken of speelkleed met waterdichte onderlaag is daarvoor ideaal. Zo kan er op elke ondergrond naar hartelust gespeeld worden. Wij kozen voor een neutraal exemplaar dat ook later nog dienst kan doen tijdens het picknicken, maar ook een 2-in-1-mat is heel geschikt, aangezien die meteen ook als speelgoedopberger dienst doet!
 6. Babyschommel
Het ideale entertainment? Voor onze kleine Florence is het ongetwijfeld deze schommel. We hangen hem in de deuropening van onze camper en ze schommelt van het ene mooie uitzicht naar het andere. Deze schommel is ook specifiek geschikt voor kleine baby’s, zo konden we hem al vanaf het prille begin benutten. Daarnaast is hij ook van stof en dus compact om mee te nemen.
7. Babyhapjes onderweg Â
Een isolerende food jar is heel handig. Hij houdt groentepap warm en fruitpap koel, waardoor we bij uitstappen niet meer op zoek moeten naar een microgolfoven rond etenstijd. Dat geeft ons veel vrijheid om ook met een baby langere wandelingen te maken of even van het begane pad af te gaan. Ga voor een exemplaar dat je nadien nog kan gebruiken tijdens wandeltochten, eerder dan voor een babypotje.
Wij wilden ook along the road het liefst verse fruitpap of groentepap maken. Een draagbare blender maakt dat mogelijk. & met de restjes fruit maakt de blender gauw nog een smoothie voor onszelf. We gingen voor een exemplaar dat we konden opladen via USB.
8. Mini-kampeerstoeltje
Niet alleen is een baby-kampeerstoel het schattigste dat je ooit gezien hebt, het is ook erg handig om mee te nemen op camperreis. Wij gebruiken het niet enkel in en rond de camper. Het is zo licht en compact dat het perfect in de rugzak past. Zo zijn we zeker dat we Florence op een comfortabele manier eten kunnen geven wanneer we gaan wandelen of een restaurantje bezoeken waar geen kinderstoel aanwezig is. En het past ook op een volwassen stoel. Geloof ons, je zal het vaker gebruiken dan je denkt!
9. Flesjes wassen onderweg Â
Dit reissetje is één van de handigste dingen om mee te nemen in de camper, want ook onderweg moeten er flesjes afgewassen worden. Het is een afdruiprek met borstels om papflessen makkelijk onderweg proper te houden.
10. Entertainment in de auto
Wij hadden een autospiegel op onze babylijst gezet om tijdens het rijden je kindje te kunnen zien. We namen deze hoofdsteun-spiegel ook mee in de camper, als entertainment. Kleine baby's vinden spiegels geweldig en zo had Florence een klein vriendinnetje die haar overal vergezelde tijdens de roadtrip door Noorwegen.
Natuurlijk neem je best ook wat speelgoed mee ter entertainment. Er bestaat ook speelgoed dat je aan de hoofdsteun kan bevestigen, en bij een lange autorit is dat geen overbodige luxe. Zo hoef je je niet telkens in bochten te wringen om toch maar aan dat weggegooide speelgoed te kunnen. Deze variant vonden wij de leukste en bevat ook een spiegeltje!
11. De ideale draagzak
Wij deden heel wat opzoekwerk naar de meest ideale draagzak voor onderweg. We gingen in meerdere winkels verschillende draagzakken testen en kwamen uiteindelijk uit bij deze luchtdoorlatende versie van Ergobaby die speciaal ontworpen is om ook bij warme temperaturen je baby'tje zoveel mogelijk droog te houden.
Voor onze reis naar Noorwegen bestelden we ook de bijhorende regenhoes die Florence beschermde tegen regen en wind. Als je naar een koudere bestemming gaat, is dat volgens ons een absolute must!
12. Reisapotheek op mini-maat
Een eerste keer reizen met een kleintje kan een uitdaging zijn. Wij gingen even langs bij de pediater en vroegen na welke geneesmiddelen we het best meenamen op reis en die voegden we toe aan onze reisapotheek. Dit gaf ons een gerust gevoel, gezien we voornamelijk in de natuur wouden kamperen en zo niet altijd snel toegang hadden tot een dokter. Dat zouden we dus iedereen aanbevelen.
13. UV-bescherming
Een UV-doek voor over de kinderwagen of maxi-cosi hebben wij ook veel gebruikt tijdens onze eerste reizen met Florence. Zeker aangezien voor jonge baby's het advies is om ze zoveel mogelijk uit de zon te houden, was dit een compact handigheidje.
Een strandtentje valt zeker ook te overwegen. Dat biedt niet enkel op het strand maar ook op de camping en rond de camper schaduw voor je kleintje.
Wij zijn ook al van in het prille begin fan van de vrolijke izipizi zonnebrilletjes die ze ook voor newborn baby's hebben. Kies dus zeker de juiste maat! en voor oudere baby's is aangepaste zonnecrème natuurlijk onmisbaar.
14. Warmte reguleren
Een Aeromoov-laagje voor in de autostoel of maxi-cosi is ideaal wanneer je naar een warm land trekt. Wij gebruiken die tot op de dag van vandaag, want Florence zweet snel in de auto en dat zorgt voor meer comfort = vrolijkere baby.
In de camperbus is de warmte onder controle houden natuurlijk ook erg belangrijk. Wij schaften deze oplaadbare ventilator aan, die ondertussen al heel wat dienst deed tijdens onze reizen.
De eerste versie van dit artikel werd geschreven in opdracht van Pasar kamperen en verscheen eerst op hun website.
Dit artikel bevat affiliate links. Alle artikelen werden met onze eigen middelen aangekocht.
Kommentare