top of page

Mediano, verzonken stad in de Spaanse Pyreneeën

Bijgewerkt op: 21 jul. 2023

Het stuwmeer van Mediano ontdekten we per toeval toen we op zoek waren naar een rustige slaapplek mét uitzicht in de Spaanse Pyreneeën. We hadden geen betere overnachtingsplek kunnen vinden, want het Embalse de Mediano heeft dit allemaal, en nog zoveel meer! Het is de perfecte locatie om te kamperen op het einde van de zomer, maar ook als (dag)uitstap of stop ‘alongtheroad’ tijdens je roadtrip door het Noorden van Spanje.



Regio: Aragon Kampeerplek: Parking bezoek oude Mediano (verzonken stad): Periode: Op het einde van de zomer

Opgelet! Aan de invalswegen staan waarschuwingsborden. Het waterniveau kan op deze plek heel snel stijgen bij regenweer. Neem geen risico’s en parkeer op een veilige afstand.



Verzonken stad

Embalse de Mediano is een gigantisch stuwmeer dat werd aangelegd in de 20ste eeuw als onderdeel van een groots plan van de toenmalige regering om het grote watertekort in Spanje aan te pakken. Er werden toen, verspreid over heel Spanje, een groot aantal gelijkaardige stuwmeren aangelegd die het regen- en smeltwater van de omliggende gebergten moesten opvangen. Een plan dat grote gevolgen had voor zowel de biodiversiteit in Spanje, als voor de plaatselijke bevolking. De bewoners van het dorpje Mediano werden namelijk gedwongen om te emigreren en hun geliefde dorp te verlaten. Het dorp werd samen met een groot aantal omliggende bossen en weilanden onder water gezet en tot op de dag van vandaag blijven enkel de dorpskerk en enkele volhardende boomstammen overeind.



Tijdstip van je bezoek

Je bezoek aan Embalse de Mediano zal er afhankelijk van de reisperiode dan ook helemaal anders uitzien. Op het einde van de zomer is het waterpeil zodanig gezakt dat je voor een groot stuk op de bodem van het meer kan wandelen en zelfs wildkamperen, zoals wij deden. De kerk van het voormalige dorpje ligt dan volledig op het land. Wanneer je de streek in de lente bezoekt, komt (als je geluk hebt) enkel het bovenste deel van de 16de eeuwse kerktoren nog boven het water uit.


Omgeving

Het meer van Mediano is gigantisch groot. Wij maakten een wandeling vanaf onze parkeerplek. Je zal zien dat het niet enkel de omliggende bergen zijn die je aandacht trekken tijdens de wandeling op het einde van de zomer, maar ook de ondergrond. De natte, modderige bodem van het meer breekt polygonaal wanneer het uitdroogt door de warmte. Een bijzondere ondergrond om op te wandelen. Daarnaast zie je diepe groeven waar normaal de waterstromen lopen. Een unieke ervaring!



0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page